måndag 8 oktober 2012

Mammas saftiga bullar

Det här receptet har jag fått av min mamma. De ska bakas med riktigt smör ( och gärna med riktig komjölk om du har tillgång till det), den här degen misslyckas jag aldrig med. Har provat många olika recept, bara för skojs skull, men jag återkommer alltid till det här ändå. Så nu har jag slutat leta, det här funkar jättebra även till semlor när det blir dags :)




200 g SMÖR
 
4 dl standardMJÖLK
 
1 dl socker/vit sirap
 
1 pkt JÄST
 
en nypa salt
 
1.3 l (780 g) vetemjöl (kungsörnens)
 
ev lite kardemumma
 
 
 
Smält smör och ha i mjölk, värm till 37 grader. Lös upp jästen i spadet.
 
Häll i salt och socker/sirap, rör tills det löst sig.
 
Ha i kardemumma om du så önskar.
 
Töm i mjöl, lite i taget, arbeta den slät, men inte för länge
 
(då blir bullarna sega, åtminstone mina ;)  )
 
Låt jäsa i 30 minuter.
 
Baka ut bullarna som du vill ha dom : släta, fyllda eller kringlor.
 
Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
 
Är det släta bullar eller kringlor så pensla enbart med uppvispat ägg,
 
är det "vanliga " bullar strössla med pärlsocker också.
 
Grädda strax under mittenfalsen på 225-250 grader tills de är fina!!
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar