tisdag 5 februari 2013

Festivalkaka

I lördags var vi lite sugna på något gott , och eftersom vi hade ganska många mogna bananer så fick det bli en banankaka . Och i vanlig ordning experimenterade jag vid köksbänken ;-) , vilket resulterade i en egen variant av saftig banankaka med nougatfrosting! Jag döpte den till "Festivalkaka" eftersom melodifestivalen började i lördags ! Kakan smakade mycket bättre än vad melodierna lät :) !

3 ägg
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
0,5  dl ögonkakao
2 tsk bakpulver
1 krm salt
50 g smält smör
1 dl standardmjölk
2 stora mogna bananer

Gör såhär :

* Sätt ugnen på 175 grader.
* Smörj och bröa en form på ca 20 x 30 cm . Eller klä den med bakplåtspapper.
* Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
* Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och blanda väl.
* Töm i mjölk i det smälta smöret och blanda försiktigt ner detta i ägg/ sockersmeten
* Blanda försiktigt och väl ner mjölblandningen , och sist i med de mosade bananerna.
* Grädda i mitten av ugnen ca 30-40 minuter. Kolla med sticka.

Nougatfrosting :

100 g  odense nougat
50 g vit marabouchoklad
100 g riktigt smör , rumsvarmt
100 g Philadelphia orginal naturell
0,5 - 1 dl florsocker ( beroende på hur söt du vill ha den)
2 msk starkt kaffe

Gör såhär :
*Smält nougat och vit choklad över vattenbad och låt den svalna.
* Vispa smöret med elvisp 10 - 15 minuter så det blir vitt och fluffigt.
* Häll i florsocker och vispa ca 5 minuter till.
* Blanda ner Philadelphian och nougatblandningen och fortsätt vispa ytterligare ca 5 minuter
* Smaksätt med kaffet och vispa så frostingen ser slät och fin ut.
* Bred frostingen över kakan när den har kallnat helt.

Jag dekorerade med guld och pärlemorströssel som jag köpt hos Borgeby kryddgård. Tyckte det passade med lite glitter på en lördagskväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar