torsdag 16 maj 2013

SMÖRKAKOR MED SKRÄDMJÖL OCH VANILJ

Det här är kakor som smälter i munnen och smakar gott av skrädmjöl och äkta vaniljpulver. Grundreceptet är från början hämtat ur boken " Kakfest", men jag har experimenterat fram det här receptet för att få lite mer smak! Och jag tycker faktiskt de påminner lite om Bragokex...

Det här behöver du :


 • 200 g mjukt SMÖR
 • 200 g siktat florsocker
 • 1 ägg
 • 100g skrädmjöl
 • ca 300 g vetemjöl ( kungsörnen)
 • 1/2 tsk vaniljpulver (Bourbon på burk. Finns i bakhyllan bl a )
GÖR SÅHÄR  :

Sätt ugnen på 175 grader.
 1. Vispa smör, florsocker och vanilj ljust och krämigt.
 2. Rör ner ägget i blandningen.
 3. Sikta ner skrädmjöl och nästan allt vetemjöl och blanda till en smidig deg. Känns degen för lös blanda i resten av mjölet ( storleken på ägget kan ju vara olika). Blir den för hård spricker den vid kavlingen.ha i så fall i lite lite vatten.
 4. Forma till en boll och plasta in den i plastfolie och låt ligga minst en timme i kylen.
 5. Ta ut bollen och ta mindre bit i taget och arbeta den snabbt på mjölat bakbord. Kavla ut till ca en halv cm tjocklek och stansa ut kakor med mått.
 6. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper.Har degen blivit för varm skicka in kakorna i kylen en halvtimme innan gräddning, de håller formen bättre då.
 7. Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 6-8 minuter. De ska få lite färg i kanten. Låt kakorna svalna på plåten innan du lossar dom.Låt dom gärna svalna helt på galler innan du lägger dom i kakburk.


Jag använde mått som är 4 cm i diameter och fick ungefär 60 kakor ( det försvann lite kakor efterhand innan jag hann räkna ;)  ).


Lycka till / kram Marie-Louise

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar