måndag 23 september 2013

SOCKERTROLLETS ÄPPELKAKA

Jag är sjukligt förtjust i skrädmjölssmaken , och tänkte som så att det borde funka fint ihop med äpplen. Så fram med bunken och smöret och experimentera! Bottensmeten fann jag recept på i tidningen "Hembakat".

200 g riven mandelmassa ( av bra kvalitet )
100 g  rumsvarmt SMÖR
4 ägg
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 liten nypa salt

Fyllning:
3-4 äpplen ( godast med trädgårdsäpplen om du får tag på)
1 dl ströråsocker
3 - 4 msk kanel ( eller efter tycke och smak )

Topping :
150  g smält SMÖR
2 dl skrädmjöl
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1tsk  bakpulver
Skal av en halv citron

Börja med att tömma upp råsockret och kanel i en liten plastpåse och skaka runt så det blandar sig. Skala och klyfta äpplena och lägg dom i påsen och skaka runt så det blandas väl.

Vispa det mjuka smöret och den rivna mandelmassan så det blir en slät smet. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda sedan ner resten så smeten blir slät och fin. Töm upp den i en smord och bröad form som är ca 24 cm .
Lägg upp äpplena i ett fint mönster.

Smält smöret till toppingen och blanda i resterande ingredienser tills den är slät. Klicka ut den över äpplena.
Skjuts in i ugnen på 175 grader  strax under mittenfalsen i 30 - 35 minuter!
Kolla med en sticka så den är färdig.

Dofta florsocker över och dekorera gärna med sockerblommor.
Avnjut den med  hemgjord vaniljsås!

Lycka till <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar