onsdag 4 december 2013

Sockertrollets Adventsgifflar

Lagom till advent blev jag sugen på saffransfika - konstigt va ? ;)
Utgick från ett favoritrecept jag har , fast gjorde om det lite både i degen och fyllningen. Varsågoda , här är mina adventsgifflar !

5 dl kall mjölk
1 1/2 paket jäst
1 paket saffran
Några msk vit sirap
300 g vetemjöl
Blanda ut saffran med vit sirap.
Lös upp jästen i lite mjölk och töm sedan på resten. Blanda i saffransröran och lite mjöl i taget tills det är en jämn och fin deg.
Låt detta jäsa under bakduk i en timme.

Det här ska tillsättas i fördegen efter en timme :
300 g vetemjöl
200g strösocker
6 äggulor
250 g rumsvarmt smör
Lite salt

Jag brukar använda min hushållsassisten , det blir väldigt tungt för hand och den blandas bättre i maskin.

Under tiden som fördegen jäser  kan du göra fyllningen:

300 g riven mandelmassa ( av bra kvalitet )
200 g apelsinmarmelad

Blandas väl till en fin smet!

När degen är färdigblandad delas den i bitar och kavlas till 1/2 cm-tjocka rektanglar. Skär trianglar , lägg fyllningen på den breda sidan av triangeln och rulla ihop. Lägg giffeln med skarven nedåt på bakplåtspappersklädd plåt!  Låt jäsa gifflarna till dubbel storlek , pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen på 225 grader tills de fått en fin gyllenbrun färg.
Låt svalna inpackad i kökshandduk.
 
Det blir ungefär 50 gifflar av satsen och går jättebra att fylla frysen med !

Vid servering kan du pudra över lite florsocker , eller blanda florsocker med lite vatten och garnera med så att de ser lite festliga ut.

Trevlig Advent på er!

Kram /  Sockertrollet

Ps! Mitt fina kakfat har min man gjort åt mej! Fint va?  Ds

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar