måndag 17 mars 2014

SOCKERBLOMMOR

Sockerpasta, sugarpaste,sockermassa- kärt barn har många namn! Men faktum är att sockerpastan är väldigt använbar när man gör tårtor och dekorationer.  Och man kan göra så mycket- bara man har ideer och fantasi kan man åstadkomma vad som helst.

Jag tänkte visa en blomdekoration som jag gjorde för ett tag sedan, och som är ganska enkel att göra men blir otroligt snygg på tårtan ( eller cupcakesen om man hellre vill det).


Till de här blommorna har jag använt 2 storlekar på rosutstickare till mittenblomman, en mindre blomutstickare till de små blommorna som ligger runtom, en murgröneutstickare som också har ådror i bladet som gör att det ser naturligt ut.
Dessutom behöver du en foampad och ett dogbone - dessa är helt oumbärliga om man ska göra blomdekorationer!

Allt du behöver kan du hitta hos sockerpasta.nu!

Så här gör du: 

Jobba en bit sockerpasta tills den blir mjuk och smidig med händerna - ta inte för stor bit för den torkar ganska fort medan man gör blommorna och då får man ändå jobba upp den igen!
Kavla den så tunn som du vill ha den. Till mittenblommorna har jag gjort den ganska tunn. de små blommorna är lite tjockare eftersom det är en annan sorts blomma.

När den är tunt utkavlad lägg den på skumplattan (foampad), ta fram dogbonet och gnugga ytterkanten på blombladet så att det blir tunnare . Jämna fina drag, kläm inte för hårt utan börja lite försiktigt och känn in sockerpastan.
spricker den i kanten så har du antingen tryckt för hårt eller jobbat pastan för lite!

För att få formen som jag gjort den lägg blomman i en kaffekopp, på ett fat , skål eller liknande så att du får den form du vill ha.

GLÖM BARA INTE ATT TÄCKA DEN SOCKERPASTA SOM VÄNTAR MEDAN DU JOBBAR MED BLOMMAN!! Plastfolie eller plastpåse är bra.

Pluppen i mitten har jag använt en silikonform som jag har, men det går precis lika bra att rulla en lagom stor kula i sugarpasten som man sedan trycker till lite. När både blomman och pluppen är torr så fäster man den antingen med lite ätbart lim eller lite äggvita och håller emot den lite tills den fastnar. På min blomma har jag först torrmålat båda innan fäste fast den.

När blomman är riktigt torr kan man måla den med pulverfärg och pensel för ytterligare effekt om man vill.Som du säkert redan förstår så kan man lägga ner hur mycket tid som helst på vackra sockerblommor...
 Hur jag gör murgrönan och de små blommorna kommer i ett senare inlägg.

Lycka till!!

Kram   Sockertrollet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar