fredag 15 augusti 2014

ÄPPELMOS

Nu är det äppeltider igen!  Har  du lyckan att ha  trädgården full i äpplen ( eller som jag : jättesnällagrannar !), så är det här ett sätt att ta vara på dom. Och tänk så enkelt det är!!

Skölj, kärna ur och skala äpplena. Har du tillgång till passervagga är det att föredra, men då behöver du bara skölja och dela frukten.

Ta lite vatten i botten av grytan, jag vill ha det lite fastare så jag tar precis så det  täcker botten. Töm i äppelbitarna. Ju mindre bitar desto fortare går det.
Ha på låg värme och rör då och då så det inte bränner vid. När äppelbitarna är sönderkokade mäter du upp mångden mos ( har du vagga är det nu du mosar det igenom innan du mäter upp).
För varje liter färdigt mos du har tar du 6 dl strösocker och 2 krm natrium bensoat ( fast det har du inte i än!! ).
Ha i sockret och värm upp igen, rör om tills det smält.
Ta upp lite mos i en kopp eller litet fat, rör ut mängden natriumbensoat du behöver. Sedan blandas detta i resten. Ta bort grytan från värmen. Töm upp moset på rena , varma glasburkar ( 100 grader ugnsvärme i ca 10 minuter).
Fyll burken så full du kan, sätt på locket och vänd burken upp-å-ner ( på så vis bildas vacuumet), låt den svalna sådär!

Enkelt va?!  Så ut och plocka trädgårdens guld nu! Man kan ha äppelmos till så mycket gott - fyllning i gifflar, pannkakor , havregryn och mjölk, rostat bröd med ost....

Lycka till!!
Kram Sockertrollet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar