måndag 1 september 2014

Karlsbaderkrans

Det händer nå'n enstaka gång att jag slinker in på kondis för att förgylla en vanlig dag, och då brukar jag köpa karlsbadergifflar med mandelmassa. De brukar vara mycket omtyckta hos alla här hemma! Men nu har jag hittat ett recept som klår de köpta kondisbullarna - barna sa att jag får inte baka andra bullar i fortsättningen :-) !

Karlsbaderdeg :

50g jäst
250g kall mjölk
700g vetemjöl
100 g strösocker
15g bakpulver
2 normalstora ägg
5g salt
200 g rumstempererat smör

Fyllningen (min egen blandning) :
300 g riven mandelmassa
200g hemkokt äppelmos

Sätt ugnen på 200 grader.
Lös upp jästen i mjölken.
Tillsätt övriga ingredienser utom smöret ( ha dock inte i allt mjöl på en gång utan lite i taget!).
Bearbeta degen i maskin eller för hand ca 5 minuter och tillsätt sedan smöret klickvis.
Bearbeta degen igen i maskin ca 10 minuter (för hand 15-20 minuter).

Låt degen vila i 10 minuter. Under tiden blandar du till fyllningen!

Dela degen i 3 delar. Kavla ut till en rektangel. Bred ut fyllningen över hela. Vill du ha lite äppelkaksstuk på kransen så dofta över lite kanel också!
Rulla ihop som en rulltårta. Lägg den som en krans på plåt med bakplåtspapper.
Klipp runt kransen, till knappt hälften neråt. Täck med kökshandduk och låt dom jäsa en timme.

Grädda på falsen nedanför mitten i 15-20 minuter. Låt svalna under kökshandduk.

Basreceptet fann jag i den underbara boken "Sötebröd", som av en slump följde med när jag letade efter en annan bok. Det visade sig vara ett riktigt lyckoköp!!

Lycka till med dina kransar! Kram Sockertrollet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar