söndag 28 september 2014

Surdeg

En solig höstdag som denna luktar det kålsoppa i vårt kök :-) !
Solen skiner, träden är färgglada och min surdeg är nymatad ! För det är den mitt inlägg handlar om idag : surdeg på skrädmjöl !
Som så många andra har jag blivit nyfiken på att baka med surdegsgrund, både matbröd och kanelbullar ( det inlägget kommer senare ).
Det blir saftigare och faktiskt väldigt gott. Tidigare har jag slaviskt följt recept för att sätta surdegen ( det är ju praktiskt veta rätta konsistensen innan jag experimenterar själv :-D   )

Nu så kommer mitt recept på mitt experiment :

1,5 dl skrädmjöl vispas ihop med 2 - 2,5 dl vatten i en stor glasburk ( du ska mata grunden i denna sedan oxå)
Ha i 1 msk  sirap ( eller honung) och
1 msk rivet äpple

Blanda väl! Konsistenen ska va som våffelsmet!
Täck med tygbit och gummisnodd så det sluter tätt ( plastpåse funkar oxå ).
Låt stå på varm ställe i köket i 2 dygn. Mata grunden med 1 dl skrädmjöl och ca 1 dl vatten - konsistensen ska fortfarande va densamma.
Låt stå övertäckt ännu ett dygn och upprepa igen!

Vill du inte baka direkt se'n så ställ in den övertäckt i kylen, ta ut den kvällen före du ska baka och mata den så den går igång igen.

Lycka till! Kram Sockertrollet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar